Popüler Yayınlar

7 Mart 2012 Çarşamba

Newton'un Enerjinin Korunumu Yasası İş hayatında da Geçerlimi?

          "Evrendeki toplam enerji sabittir. Evrendeki tüm, toplam momentumda sabittir". Newton yukarıdaki formül ve kavramları düzenleyerek klasik fizik için bir temel atmıştır. Bu aradada Leibniz ile aynı zamanda Diferasiyel matematik kuramını keşfetmiştir. Bu temel fizik kuramı aynı zamanda , Galileo ve Keepler ‘in çalışmalarınıda birleştirmiştir.
 1.yasa; F=0 için   Dp/Dt  = 0  veya tersi.Bir cismin momentumu değişmiyorsa , hiçbir kuvvet  
              etkilemiyor demektir.Yada bir cismin momentumunu değiştirmek
              (haraket enerjisi kazandırmak ) için ona kuvvet uygulamalısınız.
2.yasa;    F = Dp/Dt  . 1. Yasanın devamı :  bir cisme bir kuvvet etkirse momentumu değişir
3.yasa ;  etki = tepki  Evrenin düzeninin bozulmaması için her kuvvete zıt bir kuvvet vardır.
Görecelik kuramını gözardı edersek; Kuvvet uygulayarak zaman içinde oluştuduğumuz hız değişikliğini ;  a = ivme, m = kütle , F = kuvvet 
Dv /Dt  = a  ivme olarak adlandırırız ve ünlü F = m . a  bilinen formülüne ulaşırız.                               
                                                                                    
              Topu havaya atan bir çocuk enerjiyi nasıl korur? Topun fırlaması için çocuğun kolundaki enerji kullanılır. Bu enerji yediği besinlerden çocuğa geçmiştir. Besinlere enerji toprak & sudan burayada güneşten gelmiştir. Top havada ilerlerken havadaki atomları itip aralayarak iş yapar ve enerjisinin birazını havaya verir. Yere düşen top yuvarlanıp durur. Durmanın nedeni sürtünme veya yerdeki otları eğmek için yapılan işdir.
            Bu temel aksiyom iş hayatındada işler. Bir şey elde etmek istiyorsanız bir şey vermeniz gerekecektir, aksi halde toplam enerji korunumunu bozmuş olursunuz!  Verdiğiniz veya vermediğiniz tepkiler mutlaka size geri dönecek , yaptığınız her eylemin bir etkisi olacaktır.  Bu toplan enerjinin korunumu için gereklidir. Unutmayın tepki size ulaşmasa da mevcuttur sadece farklı bir şekle dönüşmüştür. Bunun başarı, artı değer, mutluluk, sevinç ve memnuniyet olmasını umun yoksa başarısızlık, öfke, kırgınlık veya mutsuzluk olacaktır.
1. ve 3. yasa bize çok basit bir şey söyler; Hiç bir şey yapmayarak Mevcut durumunuzu değiştiremezsiniz. Ayrıca değiştirmek veya sürdürmek istediğimiz şey nekadar büyük veya değerli ise o kadar fazla  emek harcamanız gerekecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder